دامپزشکی

واکسیناسیون اسب، بایدها و نبایدها

واکسیناسیون اسب

تعیین دقیق این که اسب به چه واکسن‌هایی نیاز دارد می‌تواند گیج‌کننده باشد. در اینجا برخی از بایدها و نبایدها آورده شده است تا اطمینان حاصل شود که اسب شما مراقبت‌های درمانی مورد نیاز را دریافت می‌کند.

تعیین دقیق این که اسب به چه واکسن‌هایی نیاز دارد، می‌تواند گیج‌کننده باشد. بازبینی دستورالعمل‌های ارائه‌شده توسط انجمن متخصصان اسب آمریکا(‏AAEP) ‏نقطه خوبی برای شروع تحقیق است و صحبت کردن با دامپزشک می‌تواند به شما کمک کند بهترین تصمیم را براساس سبک زندگی، سن و موقعیت جغرافیایی اسب خود بگیرید. در عین حال، ما این موضوع را به چند باید و نباید ساده تقسیم کرده‌ایم و سعی کردیم مطمئن شویم که شما مراقبت دارویی مورد نیاز اسب خود را تامین می‌کنید.

واکسن‌های اصلی

تمام واکسن‌های اصلی که AAEP هر ساله برای تمام اسب‌ها بدون در نظر گرفتن محل، جنسیت و یا سن توصیه می‌کنند، را برای اسب خود بزنید. فهرست اصلی واکسیناسیون اسب AAEP شامل هاری، بیماری آنسفالومیلیت شرقی و غربی اسب(‏EEE/WEE)‏، کزاز و ویروس نیل غربی (WNV) است. ایجاد ایمنی در برابر پاتوژن‌هایی که باعث این بیماری‌ها می‌شوند نیاز به مجموعه‌ای از دوزهای اولیه واکسن و تقویت سالانه برای حفظ ایمنی دارد.

آنسفالومیلیت شرقی و غربی

این واکسن به دلیل نرخ بالای مرگ و میر ناشی از بیماری(۷۵ تا 90 % برای آنسفالومیلیت شرقی، ۲۰ تا 30 % برای آنسفالومیلیت غربی) ‏در لیست اصلی قرار دارد. اگر اسب شما در منطقه‌ای زندگی می‌کند که در آن پشه‌ها برای بیش از شش ماه از سال شایع هستند، دامپزشکان توصیه می‌کنند که واکسیناسیون اسب سالانه دو بار انجام شود. در غیر این صورت، تقویت سالانه کافی است.

ویروس نیل غربی

این یکی دیگر از ویروس‌های منتقله از پشه با تعداد موارد متغیر سالانه وابسته به آب و هوا است.این بیماری در ۳۰ درصد موارد کشنده است و حتی اسب‌هایی که از مراحل حاد بیماری بهبود می‌یابند، حتی پس از گذشت شش ماه از تشخیص، مشکل در راه رفتن و اختلالات رفتاری نشان می‌دهند. اسب‌های زیر ۵ سال و یا بالای ۱۵ سال بیشتر مستعد بیماری هستند و در صورت صلاح‌دید دامپزشک باید به طور مکرر واکسینه شوند. اسب‌های دیگر تنها به تقویت سالانه واکسن نیاز دارند.

کزاز

اسب‌ها سالانه به واکسن کزاز نیاز دارند. به خاطر ماهیت محل‌های نگه‌داری اسب، اسب‌ها به طور مداوم در معرض عامل این بیماری قرار می‌گیرند که می‌تواند زخم‌ها را آلوده کند و سمومی تولید کند که اغلب کشنده است. اگر اسب شما بیش از شش ماه پس از دریافت دوز واکسن دچار جراحت شده و یا تحت عمل جراحی قرار گرفته‌است، باید دوباره واکسینه شود.

هاری

با اینکه این بیماری در اسب‌ها نادر است، اما بیماری هاری کشنده است و تهدیدی جدی برای سلامت عمومی است. اگر واکسیناسیون اسب شما انجام شده و در معرض این بیماری قرار گرفته است، باید فورا مجددا واکسینه شده و به مدت ۴۵ روز قرنطینه شود تا علائم بالینی او تحت نظر باشد. در صورتی که یک اسب واکسینه نشده و یا سابقه واکسیناسیون هاری وی مشخص نباشد و از طریق گاز یک حیوان آلوده در معرض خطر قرار گیرد، بنا به تایید مقامات بهداشت عمومی، وی باید فورا کشته شود و یا به مدت شش ماه تحت نظارت دامپزشک قرنطینه شود.

واکسن‌های مبتنی بر ریسک

از دامپزشک خود در مورد تجویز واکسن‌های مبتنی بر ریسک بپرسید، توصیه‌ها بر اساس نژاد اسب و منطقه متفاوت است. اگر قصد دارید به مسابقه یا سفر بروید واکسن‌های مبتنی بر ریسک مانند واکسن‌های آنفولانزای اسب و ویروس هرپس را به اسب خود بزنید. اسب‌های مسابقه‌ای زمان زیادی را در میان گروه‌های بزرگی از اسب‌ها به سر می‌برند. ماهیت این تماس خطر بیشتری برای گسترش بیماری‌های عفونی مسری ایجاد می‌کند. فراموش نکنید که اسب مسابقه‌ای خود را در هر نیم سال برای آنفولانزای اسب واکسینه کنید، به خصوص اگر او مرتب در معرض گروه‌های بزرگی از اسب‌های خارج از مزرعه قرار دارد.

از زدن واکسن بوتولیسم به مادیان باردار خود صرف نظر نکنید. بوتولیسم یک بیماری عصبی کشنده است. اسب‌هایی که کاه فشرده (به صورت گرد) و یا خوراک‌های تخمیری مثل سیلاژ مصرف می‌کنند عموما خطر بالای ابتلا به بوتولیسم قرار دارند. کره‌ها نیز در خطر ابتلا به نوع دیگری از بوتولیسم کشنده قرار دارند. کره‌های مادیان‌های واکسینه نشده، می‌توانند در سن دو ماهگی مجموعه واکسن‌های با دوز چندگانه را دریافت کنند.

اجرای واکسیناسیون

ایمنی یک اسب پس از واکسیناسیون با گذشت زمان می‌تواند کاهش پیدا کند. اگر زمان کافی بگذرد، سیستم ایمنی اسب می‌تواند به حالت تقریبا ‏غیر واکسینه ‏برگردد و در برابر عفونت آسیب‌پذیر باشد. بسته به شرایط، تکرار یک سری دوزهای اصلی واکسن، معمولا دو یا سه دوز، ممکن است برای برقراری مجدد ایمنی توصیه شود.

نگران واکسیناسیون بیش از حد نباشید. اگر در مورد سابقه واکسیناسیون اسب مطمئن نیستید، با دامپزشک خود صحبت کنید. واکسیناسیون اسب خود را به دامپزشک بسپارید. با اینکه واکسیناسیون اسب توسط خود شما می‌تواند در هزینه‌ها صرفه‌جویی کند، اما چندین جنبه منفی دارد. اول ریسک بالای نگهداری، مدیریت و اجرای نادرست است.

اگر یک واکسن به درستی ذخیره نشود و یا به درستی مدیریت نشود، می‌تواند تاثیر منفی بر کارآیی و ایمنی داشته باشد همچنین مواردی از تزریق نامناسب(‏مانند تزریق واکسن بسیار نزدیک به مهره‌های گردن)‏ نیز وجود داشته‌است که باعث ایجاد عوارض جدی شده‌اند. علاوه بر خطرات بیشتر برای اسب، بسیاری از تولیدکنندگان واکسن، واکنش منفی اسب را، اگر واکسیناسیون اسب توسط دامپزشک انجام نشده باشد، مسئولیت آن را نخواهند پذیرفت.

واکنش‌های واکسن

اسب خود را زمانی واکسینه کنید که ضربان قلب، تنفس و دمای بدن طبیعی باشد. واکنش‌های مضر به واکسن‌ها نادر هستند، اما اسبی که قبل از واکسیناسیون خوب نیست ممکن است واکنش منفی داشته باشد. اگر علائم حیاتی اسب شما بالاتر از محدوده عادی است و یا دامپزشک شما علائم بالینی بیماری را در زمان ورود او به مزرعه تشخیص می‌دهد، ممکن است بهتر باشد واکسیناسیون اسب در روز دیگری انجام شود.

به مدت ۲۰ تا ۳۰ دقیقه بعد از واکسیناسیون اسب، او را نظارت کنید. اگر قرار باشد اسب به واکسن واکنش نشان دهد، به طور معمول به سرعت رخ می‌دهد و نیاز به اقدام فوری از طرف دامپزشک شما دارد. با این حال، درد و یا تورم ملایم در محل واکسن در عرض چند ساعت، ممکن است طبیعی باشد. حدود ۴۸ ساعت پس از واکسیناسیون، تورم یا خشکی خفیف باید به طور قابل‌ملاحظه‌ای بهبود یابد و یا کاملا برطرف شود. اگر ورم ظرف سه روز از بین نرفته است، با دامپزشک خود تماس بگیرید.

منبع

 

6 دیدگاه در “واکسیناسیون اسب، بایدها و نبایدها

  1. ایمان ملک گفت:

    مثل همیشه عالی و کاربردی

  2. بهزاد آزادی گفت:

    خیلی سایت خوبی دارین

  3. ناصر رسولی گفت:

    حساب توییتری هم دارید؟

  4. جلال رحمانی گفت:

    خیلی دنبال این موضوع بودم

  5. حامد جلالی گفت:

    من زندگیمو مدیون شمام

  6. احسان ملکی گفت:

    لطفا آدرستون رو برای بنده ارسال کنین

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *